Vroom-programvara ett utmärkt kopmlement till AMP

De flesta av er har antagligen redan hört talas om Googles projekt med AMP(accelererade mobila sidor) som kommit till efter att man insett att hemsidor laddar drastiskt mycket långsammare på mobila enheter och det är mot det utvecklingen går och längre ifrån stationära enheter i vardagen. Nu finns det dock en ny programvara som kallas kort och gott för ”Vroom” som funkar på följande vis:

Först och främst behöver man veta hur mycket våra webbläsare vet när de ska börja ladda en hemsida. Och det är inte mycket alls, de vet helt enkelt bara vad hemsidans URL är. Resten måste de upptäcka själva genom att skicka en förfrågan till webbservern och helt enkelt vänta på att få information tillbaka.

Vroom buntar ihop resurser som webbläsaren behöver för att ladda sidan helt.

Detta gör den genom att förstärka http-svar med anpassade rubriker för att driva beroende resurser. När det gäller innehåll från tredje part, som är vanligt på webbsidor, levererar Vroom inte resurserna, utan skickar istället “beredskapstips” i form av webbadresser för resurser som webbläsaren ska hämta. Detta upprätthåller säkerhet men tillåter fortfarande webbservrar att personifiera informationen som skickas tillbaka, vilket är användbart till exempel på nyhetssajter som rekommenderar olika historier till olika användare.

För det andra gör Vroom så att webbservrar kan identifiera vilka resurser och beredskapstips som är meningsfulla för servern att vidarebefordra till webbläsaren. Tredje, Vroom koordinerar server-side pushes och webbläsarsidan hämtar på ett sätt som maximerar användningen av mobilenhetens CPU.

Med tanke på att Vroom halverar den genomsnittliga laddningstiden och AMP gör detsamma skulle en de tillsammans kunna ordna de där så efterlängtade ”ögonblickligga” laddningarna som alla användare av mobila enheter skulle älska!